Zing! leert je dat iedereen zingen kan

 

 

Zingen is fantastisch om te doen! En iedereen kan het leren. Zangcoach Babette Labeij 

 

Babette Labeij zingt al haar hele leven en inmiddels coacht ze anderen die willen zingen al zo’n vijfentwintig jaar. Haar bevindingen als zangcoach, ervaringen als zangeres en tips en tricks bundelde Babette Labeij in het boek Zing!, dat afgelopen najaar uitkwam. 

Met persoonlijke ervaringen en anekdotes geeft ze je een kijkje in haar eigen keuken. Neemt ze je mee naar haar leven nu, maar ook naar de jaren ’80 en ’90, de tijd dat Babette zich als zangeres in de Amsterdamse muziekscéne bevond. Ze vertelt wat voor rol muziek in haar leven speelt, hoe ze zelf in de muziekindustrie terecht kwam en waarom ze uiteindelijk besloot om verder te gaan als zangcoach in plaats van als zangeres. De insteek voor Babette was eigenlijk om tips mee te geven aan de mensen die met haar werken, maar daar rolde uiteindelijk het boek uit.

Babette: “Wat ik heel leuk vind, is dat mensen die helemaal niks met zingen hebben, het boek ook boeiend vinden. Zing! is echt een verhaal, waar natuurlijk ook tips in staan verwerkt, maar het is ook leuk om te lezen als je zelf niet zingt.”

Ze heeft inmiddels een flinke carrière achter de rug. Babette bracht twee albums uit, zong in verschillende bands en buiten dat ze hier in Nederland mensen coacht, is ze ook zangcoach geweest bij de Amerikaanse versie van The Voice Kids. In al die jaren heeft ze veel geleerd, wat ze graag deelt met een groter publiek.

Babette: “Wat ik vooral duidelijk wil maken, is dat zingen eigenlijk heel makkelijk is. Iedereen kan het, maar waar het om gaat, is durven. Zingen is 80% durf, daarna komt de rest vanzelf. Natuurlijk is het ook oefenen en is het spannend om jezelf bloot te geven, want dat is wat je doet als je zingt. Maar iedereen kant het leren. Dat is echt zo. Het leukste van mensen coachen vind ik dan ook om te laten zien dat ze dingen wel kunnen, al zeggen ze dat het niet zo is. Het uiterste bij mensen eruit halen en ze daarmee wat meer zelfvertrouwen geven, is één van de tofste dingen van mijn werk.”

Meer leren over zingen, durven en doen of over het boek zelf? Momenteel reist Babette door Nederland om Zing! te presenteren. Ben je benieuwd geworden en wil je ook zo’n presentatie meemaken? Dat kan! Check haar website hier om te kijken waar en wanneer je Babette kan vinden.